Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]
Moment redukcji tkanki tłuszczowej jest zazwyczaj kłopotliwy z kilku powodów. Mamy mniej energii, musimy przestrzegać zaleceń dietetycznych, a dobór ćwiczeń siłowych i uzupełnienie ich treningami wspomagającymi odchudzanie bywa utrudniony ze względu na sam dobór systemu, jak i ewentualnego uzupełnienia go treningami typu cardio lub interwałami. [...]
[...] pleców, jak i nóg. Podczas ruchu angażowane są mięśnie dwugłowe ud oraz pośladki, ale też prostowniki i najszerszy grzbietu. Jest to ćwiczenie wielostawowe, angażujące sporą ilość grup mięśniowych, a więc w tym ćwiczeniu wydatek energetyczny również jest większy i rośnie on wraz ze wzrostem obciążenia, czy też ilością powtórzeń. Czy martwy ciąg [...]
[...] ćwiczeniach siłowo-szybkościowych. Badanie wykazało, że grupa przyjmująca kwas fosfatydowy odnotowała większe przyrosty masy mięśniowej, jak i była w stanie utracić większą ilość tkanki tłuszczowej. W takich ćwiczeniach jak wyciskanie nogami siła wzrosła, brak jednak było istotnych różnic w wykonaniu pompek czy wyskoku dosiężnym. Znacznym [...]
Okres redukcji tkanki tłuszczowej jest momentem, gdy zaburzenia metaboliczne czy też zmiany adaptacyjne organizmu, które miesiącami podtrzymywały zapasy energetyczne w postaci tkanki tłuszczowej, mają ulec poprawie. Oznacza to, że oprócz wykorzystania typowej suplementacji okołotreningowej, której działanie ukierunkowane jest na wsparcie [...]
Wakacje dobiegają końca, wiele osób wraca do szkół, uczelni czy pracy - z tego powodu pojawia się często pytanie, jak radzić sobie z dietą? Gdy w wakacje mamy mnóstwo czasu wolnego i łatwo jest nam zagospodarować część dnia na szykowanie posiłków i spożywanie ich na świeżo lub nawet podczas wyjazdu dużo łatwiej jest znaleźć czas niżeli podczas [...]
Pigwa cenna, ale zdecydowanie zbyt mało znana. W okresie jesienno-zimowym warto zwiększyć jej konsumpcję, ze względu na wysoki udział witaminy C, która naturalnie podnosi naszą odporność, ale też pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Co jeszcze kryje w sobie ten tajemniczy owoc? Rozpuścić 1,2 kg cukru oraz 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego lub [...]
[...] zbudować mięsień, należy odpowiednio jeść. Nie da się podnieść pośladków, zmienić ich kształtu, powiększyć ich rozmiaru, jak nie będzie dostarczana do organizmu odpowiednia ilość kalorii. Druga strona medalu to zbyt mocne ograniczanie kalorii na redukcji, co z kolei sprawia, że pośladki również utracą na swoim pełnym kształcie i nienagannym [...]
[...] leków przeciwzapalnych i leków przeciwdepresyjnych. Nad ciśnieniem można także zapanować, ograniczając sód w diecie, zmniejszając spożycie tłustych potraw, a zwiększając ilość spożywanych owoców i warzyw. Warto też być aktywnym i dbać o dobry sen. Żródła: https://www.internationaljournalofcardiology.com/article/S0167-5273(16)34536-3/fulltext [...]
[...] z ogromem pracy i litrami wylanego potu na monotonnych treningach. Tymczasem możliwości jest tak wiele, że bez problemu możemy połączyć przyjemne z pożytecznym. Oczywiście ilość spożytkowanej energii będzie różnić się w zależności od intensywności i czasu poświęconego na daną aktywność. Wchodząc po schodach przez godzinę, spalamy około 950 [...]
[...] kcal, zjadając kilka czekoladowych cukierków. Kiedy zaczynasz notować, widzisz, ile podjadasz, a ile zjadasz posiłków stałych, jakiej są jakości, czy zawierają odpowiednią ilość białka, czy zjadasz wartościowe produkty, czy opierasz swoje żywienie na tych przetworzonych? Widząc swoje nawyki spisane na kartce, łatwiej będzie Ci wychwycić swoje [...]
[...] były porównywalne i znacznie słabiej stymulowały odczuwanie sytości do 3 godzin po posiłku, w porównaniu do spożycia białka z ryby. 50 g białka z ryby zapewniało największą ilość tryptofanu we krwi, istotnie większą niż wołowina i kurczak. Stężenia leucyny i glukozy we krwi były porównywalne we wszystkich 3 przypadkach, niezależnie co jedzono. [...]
Burger King powstał w 1954 roku w Miami dzięki Jamesowi McLamore i Davidowi Edgerton. W Polsce pierwsza restauracja została otwarta w 2007 roku, aktualnie jest ich około 100. Następnym mocno kalorycznym burgerem i dobrą alternatywą dla Big Kinga XXL jest Double Whopper (836 kcal, białko 45 g, tłuszcz 50 g, węglowodany 50 g), zawiera ponad 100 [...]
Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]
[...] regenerować ogólnoustrojowe zapasy cukru). Glikogen mięśniowy stanowi lokalne źródło energii, z kolei wątrobowy podtrzymuje stężenie cukru we krwi. Jeśli podajemy nadmierną ilość miodu (czy dowolnych innych węglowodanów) osobie, która ma problem z kontrolowaniem masy ciała, to możemy jej zaszkodzić. Niemniej miód to nie tylko węglowodany, ale [...]
Zgodnie z zaleceniami WHO powinno się ćwiczyć co najmniej 150 minut tygodniowo. Już nawet 30-minutowe treningi przyniosą korzyści Twoim kościom i sercu. Jednak czy ta ilość chroni nas przed przyrostem masy ciała, który pojawia się wraz z wiekiem? Podsumowanie O ile nie zamierzasz ćwiczyć przez godzinę dziennie, same ćwiczenia nie utrzymają Cię w [...]
[...] Otóż różnie to bywa. Czasami sałatka ma więcej kalorii i tłuszczu niż wcześniej wspomniana mała tortilla. Jeżeli znajduje się w niej dużo sera, jajo, mięso, duża ilość sosu, a do tego podane są grzanki, to może okazać się, że właśnie masz przed sobą bombę kaloryczną. Oczywiście zgadzamy się z tym, że kaloria kalorii nierówna i co [...]
Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia. Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]
Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy. Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]
Meldonium to lek wykazujący działanie kardioprotekcyjne i przeciwniedokrwienne. Ze względu na potencjalne korzyści ergogeniczne (zwiększające wyniki w sporcie), meldonium zostało dodane do listy substancji zabronionych Światowej Agencji Antydopingowej w 2016 roku. Jednak wcale nie ma pewności, że pomaga sportowcom. Podsumowanie Meldonium dało [...]